Sunday, January 24, 2010

BUDAK BOOTAK..HAHA!!


Ahmad Zahin da botak utk kali keduanyer..semuanyer gara2 rambut yg tumbuh tak rata..tompok2 kepala anak bujang aku tue. ni da tumbuh sikit2 tapi still tumbuh tompok2 lagi. cmno nak wat tue. takkan nak botakkan lagi. sian dia. tapi zahin comel la plak nampaknyer bila dia botak. muka nampak notty.. I LIKE, HAHA

zahin da makin lasak sekarang nie..baru 4 bulan, tapi perlukan tenaga yg kuat tu nak handle dia..mana taknyer, bila nak dokong dia, tangan ni kena kuat..takat dokong dia kejap tue, takde la dia nak..mau melalak bila diletak balik kat tilam..





mula - mula belajar nak meniarap


suka sangat berdiri..badan da tegap, leher pun da tak lentok..dalam bath tub pun dia leh berdiri..da dia suka sangat berdiri, mandi gaya berdiri la jawabnyer..mudah keje aku..

tido satu hal lagi..kaki dia, kuat yg amat..tiap2 malam, kalu aku tak tersedar dia nangis, mau kena sepak2 ngan zahin..mula2 tu, menyirap weh darah aku nie..tengah tido, tup2 ada org sepak..mana tak angin kan..buka mata, tgok si zahin lapar..hilang marah aku..sian dia, lapar..

zahin suka sangat bercakap..semalam, dia leh bantai borak ngan nenek dia ada la selama 15minit..cakap sikit, sengeh,...ckp sikit, gelak..tapi syarat zahin nak mcm tue, kena la ada yg layan dia borak..kalu kita wat tak tau jer, volume pun mula la kuat..marah kita tak layan dia agaknyer..hahahah





bila tengok perkembangan anak, terasa mcm tak percaya yang semua nie berlaku..terbayang2 lagi saat melahirkan dia dulu..itula nikmat jadi ibu ni kan..tak sabar nak tunggu zahin besar,

* tetiba kan, aku ada rasa nak jadi mama lagi la..bleh tak gitu???wlupun melahirkan tue bukan la tak sakit, tapi nikmat dia Allah je yang tau..
video

Wednesday, December 16, 2009



hari nie, 17hb genap Ahmad Zahin usia dia 3bulan..rasa kejap jer zahin da besar..rasa mcm baru semalam aku menempuh saat2 mengandungkan zahin..rasa mcm baru pagi tadi aku melahirkan zahin..mmm, indah sungguh hidup nie bila kita dikurniakan zuriat, kan..insyaallah, akan ku jaga khalifah kecil ini dengan sebaik2nya...


sekarang nie zahin punya ragam pun da berubah..da semakin bijak, semakin mudah untuk menguruskannya..

* da pandai diagah..da pandai senyum

* suka sangat dibogelkan badannya...bila time mandi, cukup suka..bila time nak pakaikan baju, mula la dia melalak sekuat2nya...

* da mula mengeluarkan suara2 yang hanya difahami oleh dirinya sendiri..hehehe..aku sbg mama dia pun tak faham

* tak boleh terlewat walaupun sekejap samada siapkan dia selepas mandi atau buatkan susu..mmg dia ngamuk

* kuat melonjak..da mula nak tegak badannya..suka sangat nak berdiri walupun kaki tak le sekuat mana...

* belum lagi nak meniarap..sepupu zahin yg beza usia dia muda 2minggu dari zahin da meniarap, zahin tak meniarap2 lagi...isk..berat bontot agaknya budak montel ni.

* sekarang berat dia da 6.1kg...hohoho


Saturday, November 14, 2009

60 hari

lagi dua hari genap 60hari usia zahin. sok, aku da masuk keje..mcm malas je nak keje. mungkin da sronok duduk umah mengulit zahin. huish, sungguh mengasyikkan main ngan budak nie. jd leka. otak tak sakit, hati pun tenang jer..

zahin da pandai senyum. setiap kali nak mandi, mesti senyum selebar2nya..nak tido pun kadang2 dia senyum. tak tau la dia senyum pada sape..comel sangat.

zahin kena selsema ngan batuk ari ahad lepas. so, da seminggu. sian dia..mula2 aku perasan tekak dia mcm ada kahak. bawa g klinik. check paru2, ok..bagi ubat cairkan kahak dan lendir. bagi zahin makan ubat tue mcm bg makan aper. cukup tak suka zahin makan ubat tue. abis meronta2 zahin dibuatnya. ari rabu, bawa g klinik hemopati lak. bagi zahin makan ubat hemopati lak. ok. suka tul dia makan.. tak meronta2 pun..tapi, tak baik2 gak. aku da risau. chat ngan member2 , smua kata bahaya tuk baby..da cuak. ari tue gak aku tpon abang suh datang amek aku ngan zahin bawa balik kl sbb nak bawa g klinik pakar kanak2 (masa tu aku kat klang, umah mak aku). khamis malam abang datang amek kitaorang. terpaksa balik sedangkan aku da janji nak dok seminggu kat umah mak..nak wat cmner, keadaan zahin tidak mengizinkan...ari jumaat, g klinik pakar kanak2 tue. dok kata salur pernafasan zahin membengkak. tue yg buat dia mcm susah nak bernafas. bg ubat kat zahin, muntah2 dibuatnya. berak pun ye gak. ape2 je la zahin. zahin muntahkan mama pun, mama tak marah, janji zahin sihat...sehingga ke hari ini, zahin masih batuk, dan aku masih sabar menanti zahin sembuh dari batuk dia..sian aku tengok zahin.

ari selasa nie, zahin genap 60hari aka 2 bulan. da besar da anak kami..sekejap je rasa...indahnya hidup ini bila kita dikelilingi dengan orang2 yg kita sayang...

Thursday, November 5, 2009

bila zahin tido..

bila zahin tido jer, aku pun tido slalunyer..cuma malam nie, rasa mcm tak ngantuk lagi jer..belah kiri abah zahin, da berdengkur2 da..penat sangat agaknyer..belah kiri, zahin tido..nyenyak tul anak mama tido..comel sngt..:-)

baru sat tadi, aku layari laman blog kawan aku, hidd. tahniah kat dia..da jadi mama..tengok gambar yg dia upload dlm blog dia mengingatkan kembali detik2 aku melahirkan ahmad zahin pada 17 sept. yang lepas..terdengar2 lagi di telinga ini laungan ibu yg menahan sakit tuk melahirkan anak yg tersayang..terdengar2 suara - suara nurse dan dok yg bertugas pagi tue...mcm satu pesta..mna tak nye, pagi tue je 15 orang baby lahir..


tup2 kejap je masa berlalu kan...da nak abis pun cuti bersalin aku..rasa tak sanggup nak tinggalkan zahin bila g keje..walaupun zahin dijaga oleh mak mertua aku, tapi entahla...aku merasakan zahin lebih selesa ngan aku..mungkin aku manjakan dia sangat..yela, anak baru sorang, leh la manjakan dia..hehehhe


apa yg aku perasan mengenai zahin :-

*muka dia sekarang sebiji mcm muka abah dia

* cepat merajuk ( mcm aku, msa aku ngandung, cpt sgt merajuk)

* kecik2 da tido berdengkur (mcm abah dia)

* setiap kali nak tido, mesti senyum..tak tau senyum ngn saper

* manja sangat...

* anak yg baik..senang tuk dijaga


aper lagi ek nak tulis?..malam2 nie tak de idea ar...mmmm, paper pun, aku bahagia sekarang nie da jadi mama kepada ahmad zahin...alhamdulillah

Saturday, September 19, 2009

Lahirnya Ahmad Zahin bin Mohd Fahmi

syukur ke hadrat illahi dengan limpah dan kurnianya dapat aku melahirkan zuriat yang aku tunggu selama 9 bulan 10 hari pada 17 september 2009 yang lalu..

16 september 2009
aku mula merasakan perut ku sakit pada petang rabu, 16 September 2009, lepas buka. sakit nyer semacam. aku pun da rasa semacam. rasa mcm nak g hospital malam tu jugak tpi takut punyer pasal, membuatkan aku berpk berpuluh kali. aku tahankan je sakit perut ku. mlm tu sempat g makan pizza di tesco ampang. nasib baik la sakit perut tu datang tak kerap. tu yang buatkan aku berani lagi tuk berjalan2 pada malam tue. balik dari tesco, mak mertua aku cadangkan tuk aku buat pemeriksaan di hospital pada keesokan harinya memandangkan aku da ada tanda2 sakit perut wlaupun tak kerap.

17 september 2009.
bangun pagi agak lewat. perut makin sakit walaupun tak kerap. cukupla buatkan aku berpeluh2 walaupun baru je lepas mandi. ni tak leh jadi nie. aku kejutkan suami ku yang nyenyak tidonyer..yela, malam tue dia berjaga utk aku..takut2 aku kesakitan malam tue kan...dia bangun punye kelam kabut..mandi laju2, siap laju2, kemas ape2 yg patut, then terus kitaorang g hukm. g emergency. wat pemeriksaan rutin (check air kencing dan tekanan darah). masa check tekanan darah tue, agak tinggi sikit walaupun nak masuk 5 kali wat ujian. mgkn sbb aku risau kot. dok panggil. nak check bukaan pintu rahim. wah, ni yg tak best nie. nak kena kangkang nie tapi nak wat cmner kan,...da itu prosedur dia. dok pempuan..nasib la badan..check2 baru buka 1cm. mula2 dok nak bg aku balik..aku da senyum da..punye lebar la senyuman tue...tapi tak lama da...dok suh admit ward gak sbb aku over due..huhuhh..ni yg tak suka nie dok kat ward nie...

dlm kul 12.00 tengahari, aku dihantar ke wad untuk ibu2 mengandung. dlm kul 5, aku merasakan kontraksi yang makin kerap. daripada 1o minit sekali kepada 5 minit sekali..isk, dia nyer sakit tak tahan siut..senggugut tue aku leh thankan lagi, tapi kontraksi nie tak tau mcm ner nak tahan,..sbb nyer kalu senggugut , aku leh telankan ubat tahan sakit, nie kontraksi nak telan aper plak...da la ada baby kat dlm perut...kmperm tak leh tahan paper ubat tahan sakit nie..dari 5 minit sekali menjadi makin kerap..jadi 3 minit sekali. isk, lagi tak leh tahan. tanya dok, dlm kul 8 nti check bukaan rahim plak...dari kul 5 nak ke kul 8 tu, punyer la lama...aku nie puas la jln ke hulu ke hilir nak hilangkan sakit perut aku tue....tunggu punyer tunggu dari kul 8 smpai kul 10mlm, aku tak dpanggil2 lagi tuk wat pemeriksaan..aku da makin sakit nie...da la laki aku tak de..ntah mana hilang..masa tue tak pk laki da..sakit mengatasi segalanya..sebelum dipanggil utk wat pemeriksaan, tengah2 tahan sakit nie, mak abah aku datang da..lagi tak leh tahan..terus berjuraian air mata...teresak2 aku nangis...mak aku bg semangat sambil urut2 pinggang aku..kuasa Allah kan, sentuhan ibu nie merupakan ubat segala penyakit...masa tue, kesakitan aku hilang dalam sekelip mata. aku tak rasakan sakit pun...aku lebih rasakan kasih sayang mak aku...tengah layan urut mak aku tue, aku dipanggil tuk wat pemeriksaan bukaan rahim ngan pecahkan air ketuban..

tengah2 tak larat nie, gagahkan gak kaki melangkah ke bilik pemeriksaan..masa tue, tak pk da, sakit ke aper ker..dok check, bukaan da 5 cm. pecahkan air ketuban..da mcm kencing da..tapi lekit2..dok nak suh tolak aku ke labour room. kuar bilik pemeriksaan, ada g dua orang sedang menunggu. tengok aku kesakitan, muka dorang pun cuak jer..huhhu..dlm kul 10mlm lebih aku dihantar ke labour room..cari2 suami aku, ntah mana dia hilang. yang ada cuma mak..alamak, nie yang buat aku makin lemah nie...aku nak dia..aku suh gak nurse cari laki aku...

dalam labour room, oh ho..suasana nyer sungguh la menakutkan..dengan laungan seorang ibu bertarung nyawa utk melahirkan zuriatnyer dan laungan seorang bayi yang telah selamat dilahirkan ke dunia ini menambahkan ketakutan yang telah sedia ada dalam diri aku nie. sebab aku da sakit sangat, aku da tak sabar nak tamatkan kesakitan aku nie..aku nak ianya cepat2 berakhir...

atas katil, tangan aku dicucuk air, dibagi gas tuk tahan sakit sambil suami di sebelah..sakit lebih mengatasi segalanya..bagi la ubat aper pun tuk tahan sakit tapi mmg tak lut nyer...cucuk kat bontot lak tuk bagi kurang sakit..tak gak jalan..gas, lagi la..mata da ngantuk, tekak da kering, tenaga da kurang, baby tak lahir2 gak...

sampai satu masa, aku minta suami aku panggilkan dok ngan nurse...aku mmg tak leh tahan nak teran..dari sorang dok ke dok yang lain smua tak berjaya buatkan aku push baby aku. aku kekurangan tenaga dan nafas aku tak cukup panjang tuk lahirkan baby...dorang da ptus asa. siap bg aku tmpoh hanya 10minit lagi tuk aku cuba..kalau tidak nak forceps baby..aku da cuak msalahnyer tenaga aku tak de..aku tak tau nak cari kat mana..sumpah, aku penat sangat...

datang la sorang dok lelaki nie. bangsa asing. cukup profesional..dengan dia, mudah untuk aku lahirkan baby ku..dia tak putus asa, malah bantu aku lagi tuk melahirkan baby aku sbb aku da tak banyak masa lagi...takut baby lemas dalam perut..tapat jam 3.17pagi, baby aku lahir. tapi masa nak keluarkan dia tue, subhanallah, punyer sakit..mak abah aku yg kat luar labour room dengar suara aku yg marah kan nurse, marahkan suami ku, menjerit2 bagai orang tak de iman...subhanallah..memang tak ingat dunia..tapi alhamdulillah, lahir jer baby ku, aku hilang segala penat, hilang segala sakit...masa dok jahit luka aku, aku smpat mohon maaf ngan dok dan nurse2 kat situ atas keterlanjuran sikap ku tadi..tak lupa juga mengucapkan jutaan terima kasih atas segala pertolongan dorang..memang servis kat hukm tip top la..serius..

so, lengkapla kehidupan aku sekarang nie..dengan kelahiran Ahmad Zahin bin Mohd Fahmi, maka lengkaplah kehidupan aku dan suami..ternyata, kelahirannya membawa seribu satu makna dalam hidup kami memandangkan Zahin lahir dipagi 27 ramadhan..bulan yang mulia..semoga zahin menjadi seorang anak yang soleh..amin..

Monday, August 31, 2009

kena tahan wad

untuk pertama kalinyer seumur hidup aku, aku ditahan wad..huuhuu
hari jumaat hari tue, 28 Ogos 2009, g klinik kesihatan sbb nak check tekanan darah..oleh kerana berat badan ku bertambah dari minggu ke minggu, bulan ke bulan agaklah banyak, so kena la diperhatikan lebih sikit oleh nurse2 kat klinik kesihatan tue kan...
1st time check, terus tinggi..135/80..check lagi kali ke 2, 128/80..check lagi kali ke tiga, ntah berapa, aku lupa..yang pastinyer, diaorang (missy2) ni suspek ada smthing wrong with my body..tanya kat aku ada sakit2 paler, aku kata ada, sejak puasa ari tue ( selasa )..lagi bertambah suspect diorang..siap kata aku mngkin bleh kena sawan mengandung..terus nak shoot aku g hospital..missy nie pun satu, bukan ditanya aku hspital mana aku nak deliver, terus2 je tpon hospital ampang..hospital ampang da nak terima aku da, tapi yg tak best nyer, missy tue leh kata, kalau aku g ampang time nie, silap2 terus bedah perut aku..wah!!!!..tak nak, tak nak...aku ckp hukm, terus bagi surat reference letter direct kat emergency o&g hukm..
aku ngan abang g la hukm..dalam hati nie berdebar2...takut siut masuk2 hspital nie...g la emergency, check tekanan darah, check degupan jantung baby...dok check tekanan darah aku pun normal...tapi sbb aku ada simptom sakit2 kepala berpanjangan, doc terus tahankan aku di wad..nak pantau tekanan darah aku katanya..
dptla aku sebuah katil di wad berlian (wad bersalin). msuk2 wad jer, dpt makanan...ari tue aku mmg tak nak poser pun.. sbb takut2 sbb poser aku nyer keadaan mcm nie kan...tapi aku tak makan tau..hormat sebagai orang islam..walaupun tak puasa, jgan ditunjuk sngt yg kita ni tak puasa...abg tak keje la ari tu sbb nak temankan aku di wad..hehehe, aku yg tak bagi dia g..aku kan penakut..ikutkan ati aku, nak je suh dia berbuka di wad sama aku, tpi sian kat dia..dia suka buka ngan mak...so, aku lepaskanla dia balik..tapi berkali2 tue aku pesan suh dtg balik tengok aku awal..hahhaa..
malam, abang datang...aku tak tau weh kat situ tak leh teman (wad bersalin)...aku nie beriyer la suh abang teman..tup2 kul 10.30mlm, abang kena balik..huuuh..sedihnyer aku..kena tido sorang2...dia balik je, air mata aku da bergenang..rasa mcm nak minta balik gak mlm tue..terus tak leh tido..nasib baik la katil aku btul2 dpan kaunter nurse2 tue..kurang sikit takut aku tue..pagi2 tekanan darah aku diambil..darah aku diambil..tue je la yg nurse2 tue wat kat aku...lain, tak de...sblum aku dibenarkan kuar, dok ckp aku migrain..ok la..tapi dari result darah yg aku wat, dok ckp platlet darah aku kurang..like anemia..tak tau bahaya mana platlet darah tue kurang pada aku dan baby..tapi dok ckp, kalau tak normal gak, mngkin baby aku akan dpt sakit anemia sbb sakit darah nie keturunan...subhanalllah..nper da last2 day kehamilan aku baru aku dapat tau smua nie..tanya dok mcm ner nak bg normal..dok ckp tubuh badan tu sndiri yg hasilkan platlet yg normal..abis cmner tue???. malas pk, aku terus nak minta kuar wad..dok bg..da settle smua, dpt mc bagai, aku balik..rindu sangat ngan abang..walaupun baru semalam tak jmpa abang, tapi rindu nie tak leh nak diceritakan bagaimana...
smpai umah dlm kul 4ptg. balik2 terus masuk bilik..tido..abg teman skali..heheehhhee
petang , g bazar ramadhan di putrajaya..aku minta abang bawa..solat asar di masjid baru tue..punyer besar ....buka di sup urat keting kat bandar baru bangi..sangat la sedap weh sup dia..wing2,....abis buka, balik kl balik..malam tue tido dgn kekeyangan...hahahha.
ahad, bangun pagi punyer la lambat..kul 1 lebih..tak beringat punyer...bangun2 siap2 mandi2 abang hafiz ajak g cari butik polo..dia rembat t-shirt ngan slack..yg abang aku, rembat slack jer...ok ler..wat pakai raya..g pun t-shirt dia da ada satu..nati kita wat collection t-shirt polo yer yang...
so, ari nie da 1 september 2009. ikut jangkaan, aku akan bersalin pada 9 september 2009..tengah menghitung hari..takut sebenarnya tapi haruslah digagahkan juga..semoga semua nyer selamat..doakan aku yer...

Sunday, August 16, 2009

minggu-minggu terakhir

minggu nie, minggu ke 37 aku mengandung..sedang menghitung hari untuk melahirkan baby ku yg ku sayang..huhu..takut gak nie, tapi redahkan jer..
ari sabtu ari tue, aku sekeluarga balik kampung suami ku di teluk mas, melaka. sepupu dia bertunang..sabtu tengahari gerak. bawa sekali beg persiapan aku tuk jadi mama..bila tgok beg tu dlm keter, isk, mcm tak caya jer...sampai melaka, petang..makcik2 smua kata berani betul aku berjalan jauh2, dibuatnyer terberanak kat melaka, tak pasal2 je jd anak melaka..hehe, aku senyum jer. dlm masa yg sama, aku ckp kat baby, tunggu kita balik kl ye sayang..:-)
sabtu petang, aku g dating ngan abang memandangkan esok, 16 ogos adalah hari ulang tahun kelahiran suami ku yg tersayang...g tengok wayang kat dataran pahlawan. nasib baik mak mertua aku faham..dia tak kisah kitaorang g dating...(kalau aku dok umah pun, bukan leh tolong sangat2 pun)..hehhehe...
g tengok G.I.Joe...teringat masa berkasih ngan abang dulu..slalu tengok wayang..bila da jd mak buyung nie, sangat la kurangnyer wayang yang aku dibenarkan untuk menontonnyer...alasan baik aku, nati da ada baby, kmperm da tak leh tengok wayang..memang aku takkan tinggalkan anak aku walau mana pun aku pergi..akan ku bawa..takkan ku biarkan mak mertua aku jaga..sian baby, kan...abang pun takkan bagi tinggal anak dia kat mak dia tuk dijaga..mmm, insyaallah, ye sayang..
malam, tido umah uteh som kat umbai. aku ngan kuarga kak linda je tido umah uteh som. mak ngan kak long tido umah cik nora..tido atas lantai yg sejuk, subhanallah betul2 menguji ketahanan badan aku..sudahnyer sampai kul 3 pagi tak dpt2 tido..satu badan aku sakit. ngan baby asyik bergerak jer, mmg menyukarkan aku tuk melelapkan mata. abang lak, asik kuar isap rokok, mein psp akim patu g lepak ngan akim dan abg apis..ditinggalnyer aku sorang2 kat umah..aku nie, kalau namanyer ada abang kat umah, kalau dia tak tido skali, aku pun tak leh tido gak..memang mata nie tak nak tertutup..isk2,,....
di minggu-minggu terakhir nie, tiap malam aku mimpi yg aku tengah melalui saat melahirkan baby ku..tiap2 malam..hanya satu doaku pada yang maha esa, semoga aku dipermudahkan untuk melahirkan zuriat yg ku kandung ini dengan selamat dan baby lahir tnpa sebarang kecacatan dan diberikan kesihatan yang baik...semoga baby ku ini bakal menjadi anak yg soleh dan patuh pada perintahNya...
* last check up, doc menjangkakan baby akan lahir seminggu lebih awal..kalau sminggu lebih awal , mungkin minggu merdeka tue..kalau tak lahir seminggu lebih awal, baby lahir pada 9 september ye sayang..hehehe...(nice date)